De beste notenbomen voor in je tuin

notenboom

Velen van ons kweken fruitbomen, maar minder mensen denken eraan een notenboom te planten. Het is waar dat sommige soorten uitgroeien tot grote bomen die veel ruimte nodig hebben, maar er zijn andere soorten met een beter formaat, plus door kwekers ontwikkelde dwergcultivars, waardoor het kweken van noten een realistisch voorstel wordt.

De winter is een uitstekende tijd om bomen te planten, terwijl ze slapend zijn, dus als je graag een schaaltje noten eet met Kerstmis, waarom denk je dan niet aan de lange termijn en plant je nu notenbomen voor een toekomstige eigen oogst?

notenboom

Welke noten zijn gemakkelijk te kweken

Hazelnoten en kolanoten zijn het gemakkelijkst om mee te beginnen, met middelgrote struiken/bomen van twee tot drie meter hoog en breed, maar je hebt er minstens twee nodig voor bestuiving. Er zijn veel cultivars beschikbaar, maar kies nauwkeurig je notenboom, want ze bloeien niet altijd tegelijk.

Walnootbomen

Walnoten zijn een andere mogelijkheid. De gewone walnoot (Juglans regia) wordt een grote boom, zo’n twintig tot dertig meter hoog, dus dit is er een voor tuiniers met veel ruimte, en net als bij hazelnoten wordt de bestuiving verbeterd als er twee in de buurt staan. Sommige cultivars zijn zelf bevruchtend, zoals ‘Broadview’, en er zijn kleinere rassen gekweekt, zoals ‘Europa’, die ongeveer drie meter hoog wordt. Sommige dwergcultivars zoals ‘Karlik’ kunnen zelfs in containers worden gekweekt.

Pluk walnoten wanneer hun leerachtige omhulsel in de herfst begint te splijten. Breek er een paar open om te controleren of ze een volledig gevormde pit hebben en zo ja, met handschoenen aan omdat ze vlekken maken, verwijder je alle sporen van het omhulsel zodat alleen de vertrouwde dop overblijft. De noten moeten vervolgens worden gedroogd, zodat ze kunnen worden bewaard – dit kan in een oven op lage temperatuur.

Tamme kastanjebomen

Ook dit is een grote boom, maar de langzamer groeiende ‘Regal’ wordt na tien jaar slechts vijf meter en de ‘Marron de Lyon’ negen meter. Tamme kastanjes zijn zelf bevruchtend en leveren dus een overvloedige oogst op van één enkele boom. Met hun stekelige vruchten en mooie geaderde bladeren zijn ze een prachtige sierboom voor grote tuinen of bossen.

Amandelbomen

Je kunt in Nederland ook amandelen kweken en hun mooie voorjaarsbloesem is een concurrent voor hun naaste verwanten, de sierkersen, waardoor ze een decoratieve toevoeging zijn. Probeer ‘Ingrid’, naar verluidt een goede keuze voor ons klimaat, Zoek naar bomen die zijn geënt op onderstammen van St.-Julien, waardoor ze een hanteerbare grootte houden. Beide zijn zelf bevruchtend.