De verschillende soorten zonnepanelen

zonnepanelen kopen

In Nederland zie je steeds meer zonnepanelen verschijnen. Dat is een hele goede zaak, want die leveren duurzame energie. Echter, alvorens je zonnepanelen gaat kopen, is het goed om te weten welke soorten er zijn. We benoemen er in dit artikel vijf en bespreken er twee daarvan in meer detail.

Soorten zonnepanelen

De soorten zonnepanelen die we hier benoemen, zijn:

  • Monokristallijn
  • Polykristallijn
  • Amorf
  • Dunne film
  • CIGS

Als je weinig oppervlakte voor zonnepanelen op je dak hebt, dan is de capaciteit van de panelen belangrijker dan wanneer je veel dakoppervlakte aan zonnepanelen kunt en wilt besteden. We kunnen niet alle genoemde soorten hier in detail aan de orde stellen en gaan in de volgende paragrafen in op de twee soorten zonnepanelen die het meest worden verkocht, namelijk die met mono- en polykristallijne cellen. Bij zonnepanelen kopen, valt in 95% de keuze op een van deze soorten.

zonnepanelen kopen

Monokristallijn

De naam mono duidt al aan dat we het bij dit soort zonnepaneel over zonnecellen hebben, die uit een enkel kristal bestaan. De cellen zien er allemaal hetzelfde uit en de kleur is zwart zonder kleurverschillen, hoewel donkerblauw ook voorkomt. Dat hangt af van de antireflectielaag. De hoeken van de cellen zijn afgerond. Dit type zonnepaneel heeft de beste opbrengst per oppervlakte-eenheid, een paar procenten meer dan de polykristallijne zonnecellen. Ze zijn echter duurder dan de polykristallijne. Vanwege de egale kleur is dit soort het meest populair. Er zijn diverse groottes van cellen.

Polykristallijn

De zonnecellen die polykristallijne zonnepanelen gebruiken, zijn opgebouwd uit diverse grove kristallen. In plaats van zo egaal als een monokristallijne zonnecel ziet de polykristallijne cel eruit als samengesteld uit gebroken scherven. Dat komt doordat de kristallen onregelmatig van vorm zijn. Het fabricageproces van deze cellen is simpeler en daarom zijn ze goedkoper dan de monokristallijne. De energieopbrengst is echter wat minder. De kleur is meestal blauw. Daarom wordt in volksmond gesproken van zwarte (monokristallijne zonnecellen) en blauwe (polykristallijne cellen) zonnepanelen.