Het hebben van een groendak, nog niet zo’n gek idee

1 groendak

Heb je interesse in een groendak, meerdere groendaken, of ben je net bezig met het verbouwen van je tuin? Dan is de aanschaf van een groendak een goede toevoeging. Dit is helemaal perfect wanneer je weinig ruimte in je tuin hebt en toch een beetje je groene vingers wilt gebruiken. Een groendak plaats je namelijk op het dak van je schuur en is een uitbreiding van je tuin op de grond. Heb je interesse, of ben je benieuwd wat dit precies is? Lees dan vooral verder.

Wat is een groendak precies?

Een groendak is een dak waar planten en vegetatie op groeit. Deze planten komen hier niet vanwege verwaarlozing, maar omdat ze hier bewust op zijn geplaatst. Het is dus geen onkruid. Een groendak wordt gezien als een duurzaam iets, en is een milieuvriendelijke uitbreiding van je eigen tuin. Je hoeft namelijk geen extra tegels of dingen neer te leggen, maar kunt gebruiken wat er al in je tuin staat. Het kan ook worden gezien als dakbedekking, wat op deze manier een stuk duurzamer is dan dakpannen of andere traditionele dakbedekking.

Wat voor vegetatie kan er op mijn groendak?

Je kunt niet elk soort plant op je groendak plaatsen. Het kan namelijk bovenop je dak erg warm worden, dus je moet er wel voor zorgen dat de planten op je dak tegen hogere temperaturen kunnen. Ook kan het niet te zwaar zijn, omdat het niet het dak van je schuur of tuinhuis waar het op is geplaatst teveel moet belasten. Anders heb je kans dat deze nog kan instorten of beschadigd. Ga dus goed en verstandig op zoek naar vegetatie voor bovenop je dak! Over het algemeen zijn vetplantjes, ook wel sedum genoemd, een goede keuze. Deze trekken namelijk veel bijen aan en kunnen goed tegen hogere temperaturen. Ook zijn deze ook laag in onderhoud, dus je hoeft hier weinig aan te doen. Ideaal dus!