Hoe worden de maandlasten van je hypotheek bepaald?

Maandlasten hypotheek

Een hypotheek wordt bepaald aan de hand van bepaalde voorschriften. Sommige aanbieders zijn coulanter dan anderen, maar over het algemeen worden de maandlasten van de hypotheek bepaald op een aantal factoren:

Maandlasten hypotheek
  • de samenstelling van je huishouden
  • je leeftijd
  • je bruto jaarinkomen
  • het totale hypotheekbedrag
  • de looptijd van je hypotheek en de hypotheekvorm

Kun je zelf de maandlasten berekenen?

Dankzij online tools kun je de maandlasten berekenen als je een overeenkomst aangaat. Het is daarbij wel belangrijk dat je de bovenstaande informatie correct doorvoert in de rekentool. Je huishouden is vooral relevant als je samenwoont of getrouwd bent. Daarnaast is het relevant of je inwonende kinderen hebt. Je leeftijd maakt uit omdat dit mee wordt genomen in de bepaling van de periode waarover jij kunt terugbetalen. Hoe jonger je bent, hoe langer je nog de tijd hebt om terug te betalen.

Je jaarinkomen

Maandlasten hypotheek

De meeste mensen krijgen betaald per maand. Voor je hypotheek berekening is het echter belangrijk dat je jouw bruto jaarinkomen weet. Dat is dus niet alleen twaalf keer je maandloon want eventuele extraatjes zoals dertiende maand en vakantiegeld moet je ook meerekenen. 

Hypotheekbedrag, looptijd en hypotheekvorm

Wie voor het eerst een hypotheek afsluit, weet hoe ingewikkeld dit kan zijn. Het bedrag dat je wil lenen is uiteraard belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is de looptijd. Hoe lang ga jij je hypotheek afbetalen? En in welke vorm? Er zijn verschillende soorten hypotheken, allemaal met andere voor- en nadelen. Doe altijd goed je research en laat je adviseren bij het afsluiten van een hypotheek.