Soorten plat dak isoleren.

plat dak isoleren

In je nieuwe huis wil je natuurlijk goede isolatie. Goede isolatie zorgt ervoor dat het een lekkere temperatuur in je huis blijft en dat je goed beschermt bent tegen weer wind, maar hoe moet je een plat dak isoleren? En wat zijn de mogelijkheden? 

Wil je een bestaand plat dak isoleren? Dan moet je het anders aanpakken, dan bij een nieuw dak. Er zijn drie manieren om een plat dak te isoleren: het koud plat dak, het warm plat dak en het omgekeerd dak. Welke manier je kiest hangt af van je dak. Als je een bestaand dak wilt isoleren, dan zijn het omgekeerd dak of het koud dak de beste opties.

Manieren om een plat dak te isoleren.

Bij een warm plat dak wordt de isolatie langs de buitenzijde van de dakconstructie aangebracht. Dat zorgt ervoor dat de constructiematerialen mee in de isolatieschil zitten. Bovenop de isolatie wordt vaak een beschermende of waterdichte laag aangebracht met rubber of roofing. Het positieve aan deze isolatiemethode is dat de dakconstructie minder zal uitzetten of krimpen. Hierdoor blijft de constructie langer goed, want hij zal minder snel barsten. Een warm plat dak is goed tegen temperatuurschommelingen en is makkelijk te plaatsen. 

Als je kiest voor een warm plat dak dan hebben we hieronder een paar opties van verschillende isolatiematerialen. 

XPS isolatieplaten zijn gemaakt van restproducten uit aardolie. Dit materiaal is voordelig en drukvast XPS-platen zijn een goede keuze voor de isolatie van je plat dak langs de buitenzijde en ze zijn nog eens voordelig ook!

Ook PIR isolatieplaten zijn een goede manier om je plat dak te isoleren. Deze isolatieplaten zijn wat duurder dan de XPS isolatieplaten, maar hun isolatie is beter en ze hebben ook nog  brandwerende eigenschappen.