Wat is betontriplex en waarvoor zou het gebruikt kunnen worden?

betontriplex

Dit artikel gaat over betontriplex. Aan de orde komt waarvoor kan dat worden gebruikt. Maar eerst, wat is triplex en hoe wordt dat afgewerkt tot betonplex.

Wat is triplex

Triplex is gemaakt van hout. Zoals de naam aangeeft, is het opgebouwd uit drie lagen. Elke laag is van fineer en dus een laagje hout. De drie lagen worden kruisgewijs op onderling gelijmd. Doorgaans praten we dan van een relatief dikke laag in het centrum met daaronder en -boven komen dunnere lagen, maar van betere kwaliteit. De drie lagen worden samengeperst onder hoge druk en temperatuur. Door hun opbouwe zijn de platen sterk en stabiel. Triplexplaten komen in diverse samenstellingen en diktes. Zowel loof- als naaldhout wordt ervoor gebruikt.

betontriplex

Wat is betontriplex

Betontriplex is een vorm van betonplex. Het komt in de vorm van platen, waarop een epoxylaag is aangebracht. De epoxy maakt de plaat hard en waterdicht. Die laag kan op diverse materialen zijn aangebracht, zoals multiplex, waaronder triplex voor betontriplex, of spaanplaat zijn. Het plaatmateriaal is oorspronkelijk ontwikkeld voor het gebruik als bekisting voor het storten van beton. Daaraan ontleent het dus zijn naam. Maar door de afwerking die ze hebben, hebben de platen veel meer toepassingen gekregen. De epoxylaag kan van diverse soorten materiaal en diktes worden gemaakt. Standaard betonplex is afgewerkt met fenol van 120 gr./m², maar zwaarder dan 400 gr./m² komt ook voor. De meest voorkomende plaatafmetingen bedragen 3 m x 1,5 m en 2,5 m x 1,25 m. De maximale maten zijn 6 m x 2,2 m. De fenollaag kan door UV-straling verkleuren.

Toepassingen van betontriplex

Zoals gezegd, werd betontriplex ontworpen om als bekisting voor het storten van beton te worden gebruikt. Maar het wordt allang niet meer alleen daarvoor gebruikt. Naast door bedrijven wordt het ook door doe-het-zelvers toegepast. Andere toepassingen van betontriplex, wanneer voorzien van een antisliplaag, zijn onder meer vloeren van aanhangwagens en bestelbussen, en steigers. Verder worden ze toegepast voor wanden, dierenhokken, werk-, bureau- en keukenbladen, meubelstukken en glijbanen.