Antieke kluizen

U vindt ouderwetse kluis in allerlei soorten en maten. We richten ons in dit artikel met name op de ouderwetse kluis die men kan vinden in Duitsland. Waarom Duitsland? Er hebben een aantal zeer kenmerkende stijlen voorgedaan in Duitsland waarbij deze stijlen ook ‘doorgevloeid’ zijn naar het ontwerp van verscheiden kluizen.

Over welke stijlen gaat het

Als u enigszins bekend bent met duitse meubels dan zullen de volgende termen mogelijk een belletje doen rinkelen:

  • Gründerzeit
  • Jugendstil

Deze twee stijlen zijn namelijk veel gebruikt in het ontwerp en de bouw gebouwen en meubels in Duitsland. Deze stijlen, die meer dan 100 jaar geleden tot leven is gekomen, zijn voortgekomen uit tegenbewegingen van bestaande stijlen.

Maar dan waar het artikel eigenlijk over gaat: antieke kluizen. U zult deze objecten mogelijk niet direct associëren als meubelstuk of decoratieobject.  Maar niets in minder waar. Uw assocciatie met een kluis zou mogelijk zeer grijs, lomp en treurig kunnen zijn. Uiteraard bestaan dat soort kluizen ook, denk aan een documentenkluis in een kantoorpand. Maar er zijn ook kluizen die neergezet werden in een kantoor. Omdat de kluizen erg groot waren, denk aan meer dan anderhalve meter hoog, stonden ze vaak in het zicht. Daarom moest er iets gebeuren om het troosteloze gezicht van deze ijzeren blokken te veranderen. Zo kregen de antieke kluizen een mooie kleur, denk aan bijvoorbeeld blauw of rood. Om meer bij het interieur te passen kregen ze soms een textuur of extra beschilderingen. De gerestaureerde kluizen hebben een oppoets beurt gekregen. Dat betekent dat de originele kleur weer naar boven is gehaald of dat deze in een van de originele kleuren is beschilderd.

Nog steeds bruikbaar

De kluizen zijn tevens nog steeds bruikbaar. Een goede restaurateur zorgt er namelijk voor dat de werking gegarandeerd is.