De geschiedenis van Verner Panton

verner panton

Verner Panton was een liefdevolle man met veel passie voor intense kleuren en geometrische modellen. Afkomstig van een architectenbureau begon hij in 1955 zijn eigen architecten- en designbureau. Door zijn opgevallen gevoel voor geometrische vormen van meubels ontstond er door de jaren heen talloze vindingrijke zitmeubels en lampen.

verner panton

Hoe is hij wereldberoemd geworden?

Door uitdrukking in de omvangrijke wereld als textieldesigner. Ontstond Verner panton interieur ontwerpen, deze ontwerpen waren eigenlijk bedoeld om vloeren, muren en plafond van te maken. Hij gebruikte dit materiaal (genaamd emaille) om meubels, lampen, textiel en wandpanelen te maken. Door deze (toen nog) vreemde combinatie te gebruiken, moest het kunststof tot een even meesterlijke manier worden gemaakt. Zijn legendarisch kunsten worden tot op heden gebruikt in de meubel designs.

De Panton stoel staat ook wel bekend als de S stoel. Dit is een sierlijke en vindingrijke letter S in de stoel. Je zal de stoel wellicht herkennen. De stoel is en de heer Panton zijn wereldberoemd. Tijdens het maken van de stoel heeft hij zich laten inspireren door de beroemde Zigzag stoel van Gerrit Rietveld. Door zijn ontwerp meer organische vormen te geven en kunststof te gebruiken, is er een geheel bijzonder krachtig ontwerp uit ontstaan.
Tijdens zijn carrière als interieurvormgever ontwierp hij dus zeer futuristische, innovatieve en meubel stukken. Door gebruik te maken van hele felle kleuren, weerspiegelde de geest van de jaren 60. Op het einde van de twintigste eeuw net voor zijn overlijden in Denemarken, werd het gebruik van felle kleuren opnieuw populair. De meest bekende ontwerpen zijn nog steeds in productie!